היטל ההשבחה הוא מס המוטל על בעלי הנכסים. הוא נגבה בדרך כלל על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ומשתנה בהתאם למיקום הנכס ולשוויו.
כל אחד שיש לו קרקע ברשותו יכול לשפר את הנכס ולהשביח אותו באמצעות תוספות שונות כמו הוספת קומות, הרחבה, בניית מרפסת וכן הלאה. כל שיפור כזה של הנכס מחייב את בעל הנכס בתשלום חובה המכונה היטל השבחה.
היטל השבחה מה זה? מתי משלמים היטל השבחה? והאם זו חובה לכולם?
היטלי ההשבחה מוטלים על בעל הנכס כאשר הוא בא לממש את ההשבחה. כלומר בעת מכירת הנכס יתווסף תשלום מס נוסף שמכונה היטל השבחה. כך גם בעת שמתקבל היתר בנייה או היתר לעשות שימוש בנכס שעבר השבחה.
היטל השבחה מוטל על מי שהיה בעל הזכויות בעת ההשבחה של הנכס.
איך מחושב היטל ההשבחה? ומה משפיע עליו
היטל ההשבחה מחושב לפי שווי השומה של הנכס ושיעור המס החל. גורמים המשפיעים על גובה ההיטל כוללים את מיקום הנכס, גילו, גודלו ומצב התשתית באזור.
מועד החישוב שבו קובעים את שווי ההשבחה זה היום אשר בו התקבל האישור לביצוע התוכנית להשבחת הנכס. לעיתים יהיה זה אישור הקלה ולעיתים אישור לשימוש חורג. בכל מקרה, תוכניות שקבלו אישור ונכנסו לתוקף עד ל – 1 ביולי 1975 פטורות ממס ההשבחה.
מי זכאי לפטור מהיטל השבחה? ואיך עובד הליך הבקשה
ישנן סיטואציות שונות אשר בהן בעלי נכסים מסוימים עשויים להיות זכאים לפטור מהיטל השבחה, אלו אמורים להגיש בקשה מסודרת לפטור. תהליך הגשת הבקשה לפטור משתנה עבור כל קטגוריה או סעיף.
המקרים בהם ישנו פטור מהיטלי השבחה הם:
- קרקע בשכונת שיקום – הגדרה זו נקבעת על ידי הממשלה.
- אזור השבחה שבצו הממשלה ובהסכמה של הרשות המקומית הוכרז כי אזור זה יהיה פטור מחובת התשלום.
- מוסדות ציבור שפועלים לא מתוך מטרה לקבלת רווח כמו מוסדות תרבות, חינוך, צדקה, בריאות, דת או ספורט.
- השבחת נכס או קרקע שבעליו זכאי ליהנות מתוכניות של משרד הבינוי והשיכון.
- השבחה של קרקע שבעליה מחזיקים בה לפחות 10 שנים טרם ביצוע תוכנית ההשבחה.
- הוספת שטחי שירות כדי לבצע התאמות נגישות כמו הוספה של מעלית ושטחי שירות נוספים.
- בניית ממ"ד בדירה בשטח המינימלי המתחייב בחוק.
ישנן סיבות נוספות שעשויות לפטור את בעלי הנכס כאשר הכתובת לבירור העניין היא הוועדה המקומית לתכנון ובנייה.
ההבדלים בין היטל השבחה למס שבח
השמות דומים למדי והרבה אנשים נוטים להתבלבל בין המושגים השונים. למעשה מדובר בשני מיסים נפרדים.
מס שבח משלמים לרשות המיסים והיטלי השבחה משלמים לוועדה העירונית המקומית.
מלבד זאת, מס שבח משולם ומחושב בעת מכירה של הנכס בהתחשב בהפרש בשווי הכולל של הנכס מעת הרכישה. עם זאת, כאשר באים לחשב את מס השבח, יש לקחת בחשבון את ההוצאות שהיו לבעל הנכס בעת ההשבחה של הנכס שזה כולל הוצאות שונות עבור היטלי ההשבחה, שכ"ט עורך דין, תשלום למתווך, ריביות על המשכנתא וכן הלאה.
האם יש הבדלים בהיטל ההשבחה בין עיר לעיר?
ברור שבכל עיר יש ערך שונה לנכסי הנדלן ובעקבות כך גם הערך של השבחות שונות של העסק משתנה בהתאם. ברור אם כן שיהיו הבדלים בין היטלי ההשבחה והחישוב של היטלים אלו בהתאם לערך הנכס בעיר בו הוא ממוקם.
האם אפשר לערער על היטלי ההשבחה?
חשוב לדעת. תוך 45 יום מהעת בו קבלתם את ההודעה על היטל ההשבחה, יש לכם את חלון הזמן לערער על ההחלטה. תוכלו להגיש ערעור בפני וועדת ערר הן על הסכום שהוטל עליכם והן על עצם החיוב שחייבו אתכם. חובה לצרף חוות דעת של שמאי מקרקעין. הוועדה רשאית למנות שמאי מקרקעין מייעץ שיכריע ביניכם כאשר היא תבקש מיושב ראש מועצת שמאי המקרקעין לשלוח שמאי מטעמה.
אם הערעור הוא רק על גובה הסכום ולא על החיוב עצמו תוכלו גם כן להגיש הערכה של שמאי מטעמכם כאשר ברוב המקרים ימונה שמאי שלישי שיכריע ביניכם ויקבע מה אמור להיות גובה ההיטל שיוטל עליכם.
חוק התכנון והבנייה והשפעתו על היטל ההשבחה
חוק התכנון והבנייה מסדיר תכנון ופיתוח תשתיות בעיר או בישוב. החוק יכול להשפיע על גובה היטל ההשבחה ועל התשתית שהמס מממן. על הרשויות המקומיות לדבוק בחוק התכנון והבנייה בתכנון תשתיות וקביעת שיעור היטל השבחה.
החוק הינו ארוך ומסועף במיוחד ויש בה מעל ל – 280 סעיפים. יש בחוק 6 תוספות שונות מה שהופך את כל הנושא לסבוך ומורכב במיוחד. כדי לטפל בנושאים הללו נדרשת מומחיות משפטית של איש מקצוע שיש לו את ההתמצאות המלאה בכל הנושאים הרלוונטיים. כשאתם רוצים לברר נושאים שונים בנושא הזה של היטלי השבחה או לערער על ההיטל שהוטל עליכם, חשוב שתפנו אל איש מקצוע כזה שאכן יוכל לברר עבורכם את העניין בצורה הכי עניינית מתוך היכרות מלאה של השטח.